Att tänka på när man gör en egen logotyp

Kriterier för en snygg företagslogga

Loggan, eller logotypen som den egentligen heter, är en av grundbultarna i ditt företag. Den kommer vara företagets “ansikte” utåt och ska underlätta igenkänning samtidigt som den ska förmedla rätt känslor. 

Så vad ska du tänka på när du arbetar fram din företagslogga? Bo Bergström, känd art director och författare, listar några användbara kriterier i sin bok “Effektiv visuell kommunikation”.

1. Logotypen ska vara lätt att läsa av, både i stort och litet format.

2. Den ska sticka ut och vara lätt att känna igen.

3. Loggan ska även kunna användas i bara svart eller bara vitt.

Tips! Kolla in Resumés artikel “Logotyperna som konsumenterna älskar – och hatar” för inspiration och för att se hur några bra – och mindre bra – loggor kan se ut.

Olika typer av bilder

För att sätta igång fantasin till din företagslogga, kan det också hjälpa att tänka utifrån de “kategorier” som finns för den grafiska delen (av Bergström kallat företagsmärke).

4. Välj mellan ett ideogram, piktogram, en figurbild eller ett bokstavsmärke. 

Ett ideogram visar idén med företaget (ex Nikes Swoosh), medan ett piktogram är en förenklad och stiliserad bild (ex Apple). En figurbild symboliserar däremot företagets verksamhet (ex Instagram), medan ett bokstavsmärke är initial/förkortningar av företagsnamn (ex Facebook).

Tekniska krav att tänka på

Att göra en logotyp kräver en del teknisk kunskap: den ska ju kunna funka i flera olika storlekar och sammanhang! Och för ett lyckat resultat är två saker lite extra viktiga.

5. Gör loggan i vektorgrafik, inte pixlar. Om du ska göra din företagslogga själv, gör inte misstaget att sätta dig i Photoshop eller liknande program och jobba i pixlar. Du kanske får till en snygg logga, men den blir praktiskt taget oanvändbar. Varför? Pixlarna gör att den blir suddig i större storlekar. Använd ett program med vektorgrafik istället (tips kommer längre ned!) – då kan du ändra storleken på loggan hur du vill, utan att kvaliteten påverkas.

6. Skapa loggan i olika färgformat. När du skapar en logga på datorn blandas färgerna enligt RGB-formatet. Men ska du skriva ut eller trycka loggan används antingen formatet CMYK eller Pantone (PMS). En vanlig skrivare ändrar oftast automatiskt till CMYK, men vill du kunna trycka saker på tryckeri behöver du förmodligen CMYK- och/eller Pantone-versioner av loggan. Så se till att skapa loggan i olika färgformat redan från början, för att färgerna ska bli konsekventa och funka i olika sammanhang.

Verktyg för att göra en egen logga

Väljer du att göra din företagslogga på egen hand finns det flera program att välja på. Men som vi redan varit inne på behöver de vara gjorda för vektorgrafik, inte pixlar! Här är några exempel på verktyg du kan använda:

7. Testa Adobe Illustrator under en vecka. Illustrator är ett riktigt proffsverktyg och kostar egentligen pengar, men det finns en testperiod på sju dagar. Dessutom har de en guide över hur du gör en logotyp. Om du har arbetat fram några idéer innan du sätter dig med programmet borde det alltså vara fullt möjligt att designa din logga i Illustrator, helt gratis.

8. Prova och lek i Sketch. Även Sketch kostar pengar, men har precis som Illustrator en gratisperiod (observera att programmet laddas ned direkt när du trycker på “Free trial” – tro oss, vi vet…). Det är inte lika proffsigt som Illustrator, men med en guide och The Noun Project kan du göra en riktigt snygg logga.

9. Se vad du kan få på Fiverr och med Freelancer. Ett av de mest omdiskuterade verktygen just nu är Fiverr, som är en marknadsplats där du bl.a. kan beställa logotyper för fem dollar. Riktigt billigt och därför nästan som att göra loggan själv, men kvaliteten varierar. Så kolla frilansarnas betyg noga och var tydlig med vad det är du vill ha, om du bestämmer dig för att testa. Ett annat alternativ är Freelancer.com, där du beskriver uppdraget och vilken ungefärlig budget du har (minsta är 70-192 kr) så att frilansare kan “buda” på att göra din logga.

Källa: https://quickbutik.com/academy/skapa-logga-till-ditt-foretag-tips-och-rad#p4