Steg 7: Skaffa en rådgivare

Alla UF-företag måste ha minst en rådgivare

Alla UF-företag måste ha minst en rådgivare, men många UF-företag skaffar flera rådgivare när de inser hur mycket hjälp man faktiskt kan få.

OBS: Rådgivaren får inte vara en förälder eller ett syskon till någon i företaget. En lärare på skolan får inte heller vara rådgivare. Rådgivaren ska vara en utomstående person från näringslivet (eller motsvarande).

Företaget ska under hela UF-året ha en kontinuerlig kontakt med sin rådgivare. En rådgivare kan ha olika uppgifter, t.ex. en mer allmän roll som innebär att komma med tips och råd och att fungera som ett bollplank eller en mer specifik roll som att t.ex. hjälpa er med marknadsföringen.

Film: Rådgivarfilm för UF-företagare


Vad ingår i rådgivarrollen?

I rådgivarrollen ingår:

• Att vara tillgänglig för UF-företaget.
• Att skapa förståelse för olika funktioner och roller i ett företag.
• Att förmedla kunskap inom ditt område.
• Att förmedla kontakter.
• Att följa UF-företagets ekonomiska utveckling.
• Att vara delaktig i UF-företagets utvärdering.
• Att stödja och hjälpa UF-företaget inför mässor och tävlingar.

Undrar er rådgivare vad han/hon ska och kan göra? Här nedan finns en guide med det viktigaste som er rådgivare bör känna till:

Rådgivarguide


Fundera över vad ni behöver hjälp med

Vilka kunskaper behöver gruppen? Är det hjälp att göra en snygg produktdesign, någon som kan er bransch eller någon som vet hur det går till att sälja en tjänst? När ni kan förklara varför och med vad ni behöver hjälp, så blir det enklare för den ni tillfrågar att tacka ja! Se till att ni kan presentera er idé på ett intresseväckande sätt, och varför ni tror att just han eller hon är rätt person att hjälpa er. 

Om ni får ett nej – fråga om personen har några andra kontakter som han eller hon kan rekommendera! Fråga då om ni får hänvisa till att ni fått tipset från denne.

När ni bestämt er vad ni behöver hjälp med, se till att slänga ut ett stort nät. Fråga föräldrar, vänner, lärare, klasskompisar, släktingar – ja alla ni känner, om de i sin tur känner någon som kan det ni söker hjälp av? Det är lätt att glömma bort att även dina kontakter känner ett stort antal människor. 

Ni kan också fråga hjälp på Facebook, Linked In och i andra sociala medier. ”Vem kan och vill hjälpa mitt UF nystartade-företag att vässa vår affärsidé? Vi har en riktigt spännande idé men behöver hjälp!” kan vara en bra fråga! Det finns också många forum på nätet som rör företagande, ett exempel är www.driftig.nu (för tjejer), Rotaryföreningar och Företagarföreningar, som kan vara bra ingångar.


Källa:

Ung Företagsamhet. Tre tips till dig som letar rådgivare. Hämtat 2019-06-23 från https://ungforetagsamhet.se/stockholm/tre-tips-till-dig-som-letar-radgivare